субота, 1. јун 2013.

radioastronomija-observatorija-20,1MHz







Radio-teleskop 20,1MHz
Autor: Žan Disterlo

Radio-teleskop za frekvenciju od 20,1MHz nije teško imati. Danas mnoge telekomunikacione industrije proizvode solidne radio-prijemnike koji poseduju veći broj različitih frekventnih opsega i ova je vrlo upotrebljiva. Naravno da je najbolje imati prijemnik sa ssb vrstom modulacije (lsb,usb) iz razloga da koristimo samo jedan boćni opseg što će nam dati kvalitetan-osetljiv prijem signala. Ja na ARAO koristim dobri stari YAESU FRG 7000. Kako radio-teleskop pored prijemne jedinice mora imati i dobru antenu, za ovu frekvenciju koristim dugaćku žičanu antenu. Da je primenjena druga vrsta antene, za dobar i stalan signal morala bi biti pokretna, kako po azimutu tako i po elevacionom uglu pogotovo kada je Sunce u pitanju. Antena je postavljena u pravcu Sever-Jug tako da ima najbolji prijem od izlaska do zalaska Sunca (pravci Istok-Zapad).

Da bih imao i adekvatnu obradu primljenog signala sa Sunca koristim radio-astronomski program-softver «Radio-SkyPipe» i veoma sam zadovoljan njegovim mogućnostima.


 YAESU FRG 7000


Duga žičana antena



______________________________________________________________________




ARAO-radio snimak na frekvenciji 20,1MHz

 Sunčev vulkan 11967

03.02.2014.

Vulkan na Suncu br. 11967 koji je u geoefektivnoj poziciji prema Zemlji  imao je jačinu M-klase, što je prikazano i na grafikonu X-ray fluksa na frekvenciji 2800MHz. 
ARAO je koristila radio-teleskop na 20,1MHz i pomoću PC softvera-RadioSkyPipe detektovala Sunčev vulkan skoro istovetnog prikaza.

X-rey flux vulkana-regiona 11967 frekvencija 2800MHz



 Izvorna web adresa: www.swpc.noaa.gov/rt_plots/xray_5m.html


ARAO radio-snimak vulkana-regiona 11967 na 20,1MHz


 Radio SkyPipe

03.02.2014.
______________________________________________________________________



Нема коментара:

Постави коментар