субота, 1. јун 2013.

radioastronomija-observatorija-30MHz






Radio teleskop 30MHz

Autor:  Žan Disterlo

Aktivno radio- istraživanje meteorskih refleksija zahteva raznovrsnu opremu. To pre svega proizilazi od brzine kretanja meteorskih rojeva, kao i sporadičnih meteora, s obzirom da sporadične spore meteore nije lako detektovati na višim radio-frekvencijama, pa je potrebno raspolagati radio opremom u različitim frekventnim opsezima. Radio odjek ili refleksija radio frekvencije od jonizovanih čestica u višim slojevima jonosfere pod uticajem meteorskog međuplanetarnog materijala javlja se na raznim frekvencijama, moguće ih je detektovati i u VLF opsegu. HF prijemnik za ovu vrstu istraživanja sastavio sam u kombinaciji sa VHF 2m primopredajnikom ICOM-202E koji je bazni prijemnik i transferterom TV-28/144MHz. Sam transferter je izrazito osetljiv i selektivan, pa nije potrebno pojačavati signal na njegovom ulaznom delu, dodatno pojačanje dobija od antene ( LPDA ). Signal iz prijemnika odlazi na zvučnu karticu PC računara, koji softverski prati meteorske signale, registruje ih i prikazuje.U upotrebi je dobri stari PC-PII i već pomenuti radio-astronomski softver R-Meteor.

Antena (LPDA), HF radio teleskopa je na posebnom stubu i rotira se po azimutu, (elevacioni ugao je fisno 12 stepeni) i podešava se prema radijantu meteorskog roja.

Ovako skroman, mali HF radio teleskop je naprotiv jako upotrebljiv instrument, od velikog značaja i pomoći kod istraživanja meteora, a pritom nije skup, i ne traži skoro nikakvo održavanje, kao dodatna povoljnost je i ta, da celokupan sitem ne troši mnogo električne energije i veoma je mobilan, možete ga montirati gde i kada želite, naravno, ako ste veliki zaljubljenik u ovakvu vrstu istraživanja.Foto detalji u mnogome će kazati više i stvoriti pravu sliku jedne od mogučnosti izrade instrumenta za pračenje meteora, koji se naziva radio teleskop.


 IC-202E/TV-25/150MHz

Нема коментара:

Постави коментар