субота, 1. јун 2013.

radioastronomija-vesti







ARAO-Privedena je kraju nabavka materijala za iradu LPDA-antene koja će biti namenjena za istraživanje radio signala posredstvom meteorskih refleksija za sporadične, spore i brze meteore. Antena je za frekventni opseg od 30-850MHz, minimalno pojačanje antene G=6dB, max G=12dB. Lokacija antene je viši deo grada Bora ( 430m ASL ).

ARAO- Priprema se izrada interferometra za frekvenciju od 12GHz. Interferometar ima dve offset antene prečnika 1,25m, moguća je rotacija antena po azimutu ( 0-360 stepeni ) i elevaciji ( 0-90 stepeni ) pojačanje jedne antene je 39dB a šumni broj LNB-a je 0,2dB.

ARAO- Sagrađen je VLF prijemnik, antena,  i solarno napajanje, za frekvenciju od 8-22kHz. Prijemnik je namenjen za registrovanje meteorske refleksije/ 5.6.2011.

ARAO-ISON-uticaj na meteorski roj Gminidi i Ursidi u 2013.
Ovo su dva meteorska roja u Decembru mesecu, koga prati amaterska radio-astronomska observatorija (ARAO). ISON je kometa koja je proglašena za kometu koju ćemo nadam se pratiti i dalje, ali sa boljom optičkom tehnikom.
ARAO je u pripravnsti, iz razloga da će uticaj Sunčevog vetra doprineti, da delići komete prouzrokuju – poboljšaju, radio odjek meteorskog roja Geminidi, kao i Ursidi u ovom mesecu, iz razloga da Sunčev vetar ima uticaj ka Zemlji, jer su svi Sunčevi regioni u geoefektivnoj poziciji prema Zemlji. Da li će to baš tako biti, ili će čestice Sunčevog vetra biti brže, uporedićemo kada se pojavi meteorski roj Geminidi, i Ursidi. Projekat koga je pokrenuo ARAO još na poćetku 24. Sunčevog ciklusa, pod nazivom: "Uticaj Sučevog vetra na meteorske rojeve", ISON može biti ta kometa.


ARAO-Učešće radio-astronomskog kluba "AURORA", DMI-Bor na XVII Nacionalnoj Konferenciji astronoma Srbije, naziv rada "UTICAJ KORPUSKULARNOG ZRAČENJA SUNCA NA METEORSKI ROJ QUADRANTIDI U PERIODU 2005-2014.
Web adresa: http://poincare.matf.bg.ac.rs/~astroweb/nkas17/index.php?page=participants

ARAO-Pojava komete C/2014 Q2 Levejoy može uticati na povećanje broja sporadićnih meteora, koliki je njen uticaj saznaćemo uskoro. Period istraživanja je od 22.1.2015 do 10.4.2015

ARAO-Na facebook stranici pokrenut je novi Projekat istraživanja meteora pod nazivom "TIMOČKA METEORSKA MREŽA" pogledajte na :  https://www.facebook.com/pages/Тимочка-метеорска-мрежа/1602823476628664?ref=hl


 


Нема коментара:

Постави коментар